6 månader senare

Det har nu gått 6 månader sedan jag skrev något på min cykelblogg. Vad har hänt under den tiden? Har det gjort någon skillnad att vi fått en ny regim i Stockholms stadshus bestående av Socialdemokrater, Miljöpartiet och FI.
Låt oss undersöka den saken. Jag monterar min GoPro kamera  på cykeln och ger mig ut i trafikvimlet igen, nu när vårsolen gör det skönt att cykla. Här är några platser jag kommer att besöka för att se om något har hänt sedan sist jag var där. Låt oss börja med att titta på några projekt som redan är genomförda:

Lilla Västerbron.

LillaVästerbron

När cykelbanorna på Lilla Västerbron var klara efter flera års arbeten kunde man läsa följande i tidningen Mitt i Stockholm.

Ståltråd på cyklisternas mardrömssträcka De små ståltrådarna punkterar däcken – om och om igen. Cykelbanan på lilla Västerbron ställer till stora bekymmer för Kungsholmens cyklister. Platsen är dessutom den där cyklisterna lever farligast i stadsdelen.

För att fixa problemet sätter entreprenören in 25 personer under en vecka som får klippa bort alla ståltrådar. Så här ser det ut när man cyklar norrut på Lilla Västerbron. Det blev ju riktigt bra till slut.

Drottningholmsvägen vid Fridhemsplan
Cirka hundra meter ny cykelbana har skapats längs Drottningholmsvägens södra sidan. Bredden är bara 1.5 meter men den går innanför alla busskurer. Film.

Sankt Eriksgatan
I samband med renoveringen av södra delen av Sankt Eriksgatan har också cyklisterna fått en förbättringen då ett sammanhängande cykelfält har skapats på den östra sidan. Det är inte en optimal lösning då cykelfältet går på vänstra sidan av bussfilen och man leds ut i biltrafiken vid två tillfällen. Film.

Planerade projekt
Och nu till några planerade projekt som (kanske) kommer att genomföras.  För att se nuvarande situation ta en titt på min Google karta. 

Vallhallavägen

Valhallavagen

Läs mera. Google karta.

Långholmsgatan

CykelbanaVasagatan

Läs mera.  Google karta.

Vasagatan
Vasagatan är en central länk i det regionala cykelvägnätet och en av de mest trafikerade gatorna i city. Möjligheterna att cykla längs delar av gatan är begränsade. Därför planerar Stockholms stad att bygga nya cykelbanor.

Läs mera.  Google karta.

Stallgatan
Stallgatan är en hårt trafikerad enkelriktad genomfartsled för motorfordon. Körfälten är smala och det finns inga cykelbanor. Motorfordon och cyklister behöver samsas om samma yta. Därför vill Stockholms stad öka säkerheten och förbättra framkomligheten för cyklister på denna sträcka.

Läs mera.  Google karta.

Gamla stan, Skeppsbron och Strömbron
Syftet är att disponera om gaturummet på Skeppsbron och Strömbron för att ge mer plats åt cyklister och gående samtidigt som busstrafiken ska ha fortsatt god framkomlighet. Planerna omfattar även en ny utformning vid korsningen Strömbron-Strömgatan-Kungsträdgårdsgatan.

Läs mera.  Google karta.

Lidingövägen
Lidingövägens bilister får ge vika för cyklisterna. Om bara ett par år försvinner ett körfält från Lidingövägen och Östermalm får två nya dubbelriktade pendelstråk för cyklister.

Lidingovagen

Läs mera. UtredningGoogle karta.

Norr Mälarstrand

Norrmälrstrand

Norrmälarstrand

Det här stod att läsa i tidningen ”Vårt Kungsholmen” nyligen. Ett av stadens viktigaste pendlingsstråk ska få en upprustning. Hoppas nu bara att det inte tar 3 år att förverkliga. Så här ser det ut idag.

Läs mera.

Värtavägen.
Cykelbana längs Värtavägen har diskuterats i många år. Denna cykelbana fanns med i inriktningsbeslut 1 som godkändes 2013-02-07.

Värtavägen

Ett förslag till lösning med dubbelriktad cykelbana på Värtavägen har tagits fram och projekterats. Lösningen har kostnadsberäknats till 31 mnkr. Avsikten med åtgärden är att förbättra för gående och cyklister samtidigt som stombussen ska ha fortsatt god framkomlighet. Nu har byggstarten förskjutits till 2016 och cykelbanan kommer inte att vara klar förrän 2017 enligt information på Stockholms stads hemsidaSå här ser det ut idag.

Fundering
Varför bygger man en cykelbana på Värtavägen som är en av mest kuperade gatorna i staden och som slutar tvärt på Tegeluddsvägen, där det inte finns några cykelbanor. Ett mycket bättre alternativ för cykeltrafik till och från Norra Djurgårsstaden vore Erik Dahlbergsgatan där det redan finns en cykelbana. Så här ser det ut idag.

ErikDalhbergsgatan

Inriktningsbeslut
Med jämna mellanrum fattar Trafiknämnden så kallade inriktningsbeslut där man planerar för utbyggnaden av cykelnätet i Stockholm. Namnet inriktningsbeslut får en att tro att det inte är säkert att alla projekt kommer att genomföras. Hittills har tre beslut fattats med total 28 projekt av vilka endast ett fåtal projekt har blivit genomförda.

Inriktningsbeslut 1  (2013-02-07)  8 projekt totalt 172 miljoner
Inriktningsbeslut 2  (2014-02-06) 15 projekt totalt 267 miljoner
Inriktningsbeslut 3  (2015-05-21)  5 projekt  totalt 134 miljoner
Bilaga inriktningsbeslut 3.

Slutsats
Efter att läst detta blogginlägg ser det ut som om Trafikkontoret planerar för en massiv utbyggnad av cykelnätet i Stockholms innerstad. Det finns bara ett problem och det är att komma från planering till utförande. Idag verkar de flesta projekten tänka att starta 2016 och vara klara 2017 eller 2018 och idag pågår inga stora jobb i innerstaden fastän det gått 3 år sedan cykelmiljarden utlovades. Varför är det så svårt att komma till skott?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>